Felvételi kérdezz-felelek!

Ebben a videóban összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb kérdéseket, melyeket a felvételizőktől kapunk pályaválasztási kiállításokon, nyílt napokon, egyéb programokon. És akik válaszolnak: Fehér Patrícia, emberi erőforrások szakos hallgató és Fux Marcell, kereskedelem és marketing szakos hallgató.

A válaszokat alább, a kérdésekre kattintva is megtalálod.

Ha további kérdésed van, Keress minket bátran az alábbi elérhetőségeken!

E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu

Telefon: (88) 624-860, +36 30 271 6746

Személyesen: Pannon Egyetem – Gazdaságtudományi Kar, 8200-Veszprém, Egyetem u. 10., “A” épület, 1. emelet 102-es iroda (A fenti e-mail címen vagy telefonszámon előzetes bejelentkezés szükséges!)

Igen. 2020 óta kötelező legalább egy emelt szintű érettségi akkor, ha alapképzési szakra jelentkezel.

A válasz összetett, ugyanis a Gazdaságtudományi Kar legtöbb alapszakja a gazdaságtudományi területhez tartozik, de van egy kakukktojás, ami a műszaki menedzser alapszak, mely a műszaki területhez tartozik. És az érettségi követelmény eltérő a gazdaságtudományi és a műszaki területen.

GAZDASÁGTUDOMÁNYI TERÜLETHEZ TARTOZÓ SZAKOK:

A gazdaságtudományi területen az emelt szintű érettségi követelmény BÁRMELY tantárgyból teljesíthető!

Tehát akár testnevelésből vagy ének-zenéből is leteheted az emelt szintűt, és kipipálod a bemeneti követelményt.

DE MI MÉGIS AZT JAVASOLJUK, hogy olyan tárgyból tedd le az emelt szintű érettségit, ami az adott szaknál érettségi követelményként fel van sorolva. Ezeket megtalálod a felvi.hu-n és a honlapunkon is a szakjainknál, de soroljuk is:

  • vagy gazdasági ismeretek
  • vagy egy idegen nyelv
  • vagy informatika
  • vagy matematika
  • vagy történelem
  • vagy földrajz
  • vagy egy szakmai előkészítő tárgy
  • vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

MŰSZAKI TERÜLETHEZ TARTOZÓ SZAK:

A műszaki menedzser alapszakon a kötelező emelt szintű érettségit csak és kizárólag olyan tárgyból teljesítheted, ami eleve érettségi követelményként meg van határozva a szaknál.

Ezeket a kovetkezők: 

Választható érettségi vizsgatárgyak: matematika kötelező, és az alábbiak közül egyet kell választani: biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy gazdasági ismeretek vagy közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan) vagy kereskedelmi és marketing alapismeretek vagy történelem vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy.

A képzési területen választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: elektronikai alapismeretek, élelmiszeripari alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi vízgazdálkodási alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika vagy közlekedés-üzemvitel), mezőgazdasági alapismeretek, nyomdaipari alapismeretek, rendészeti alapismeretek, vegyipari alapismeretek.

A képzési területen választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: bányászat ismeretek, építőipar ismeretek, épületgépészet ismeretek, erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek, élelmiszeripar ismeretek, élelmiszeripari ismeretek, faipar ismeretek, faipari ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, kertészeti és parképítési ismeretek, kohászat ismeretek, kohászati ismeretek, könnyűipar ismeretek, könnyűipari ismeretek, környezetvédelmi ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, közlekedés ismeretek, közlekedésépítő ismeretek, közlekedésgépész ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági ismeretek, nyomdaipar ismeretek, optika ismeretek, optikai ismeretek, rendészet ismeretek, rendészeti és közszolgálati ismeretek, távközlés ismeretek, távközlési ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, vegyipari ismeretek, vízügyi ismeretek.

A képzési területen választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: bányaművelési ismeretek, gázipari és fluidumkitermelési ismeretek, gépgyártás-technológiai ismeretek, mechatronikai ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, közlekedésautomatikai ismeretek, magas- és mélyépítési ismeretek, út-, vasút- és hídépítési ismeretek, nyomdaipari technikai ismeretek, kiadványszerkesztési ismeretek, autó- és repülőgép-szerelési ismeretek, vasútgépészeti ismeretek, hajózási technikai ismeretek, mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek, élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek, közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek, postaforgalmi ismeretek, vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek.

Jó hír, hogy ha felsőoktatási szakképzésre jelentkezel, nem kell az emelt szintű érettségi.

Egyelőre nem kell nyelvvizsga a felvételihez.

A diploma megszerzéséhez kell majd nyelvvizsga, de a felvételihez egyelőre nem kell. Ettől függetlenül mi azt tanácsoljuk, hogy próbálkozz meg legalább egy középfokú nyelvvizsgával, hiszen többletpont jár érte a felvételi során.

Persze! Nagyon fontos a sorrend, amit az E-felvételi során megjelölsz, hiszen e szerint fogják figyelembe venni a jelentkezésedet.

A lényeg, hogy az a szak kerüljön az első helyre, ahová leginkább szeretnél bekerülni, és az utolsó helyre pedig az, ahová a legkevésbé szeretnél bejutni.

A sorrend felállításakor érdemes figyelembe venni a választott képzés finanszírozási formáját is. Azt kell mérlegelned, hogy mindenképpen az adott intézmény adott képzésére szeretnél-e bekerülni, függetlenül annak finanszírozási formájától, vagy inkább az állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket részesíted előnyben.

Ha az a cél, hogy egy adott intézmény adott szakára kerülj be mindenképpen, akkor jelöld első helyen a szak állami ösztöndíjas formáját, második helyen pedig az önköltségest.

De ha az a fő célod, hogy állami ösztöndíjas legyél, akkor első helyen jelöld a szak állami formáját, második helyen egy másik állami ösztöndíjas szakot, akár harmadik helyen is egy másik állami ösztöndíjas szakot, és ezek után jöhetnek az önköltséges formák.

Fontos még tudnod, hogy ha ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelölöd, akkor ugyan két sorban kell feltüntetni a jelentkezéskor, de egy jelentkezésnek számít. Természetesen az egymáshoz tartozó állami ösztöndíjas és önköltséges képzéseknek nem kell követniük egymást a sorrendben!

A sorrendnél még fontos tudnod arról, hogy a jelentkezési határidő után egyetlen egyszer még van lehetőséged sorrendet módosítani. Az egyszeri sorrendmódosítási határidő többnyire július eleje szokott lenni. Ezzel kapcsolatban figyeld honlapunkat és a felvi.hu-t!

A pontszámítás egy elég bonyolult folyamat, nem is bocsátkoznánk ezzel kapcsolatban részletekbe. Viszont mindenképpen ajánljuk figyelmedbe a felvi.hu pontszámító kalkulátorát, ahol nincs más teendőd, mint beírod a kért eredményeket, és a rendszer kiszámolja helyetted a pontjaidat.

Tovább a PONTSZÁMÍTÓ KALKULÁTORHOZ! >>>

Van lehetőséged arra, hogy átkerülj állami ösztöndíjas képzésre, de ez több tényezőtől is függ:

1. Egyrészt jól kell, hogy tanulj, jó legyen az átlagod, és egy a tanulmányi átlag alapján felállított hallgatói lista élén helyezkedj el.

2. Másrészt kell, hogy legyen üresedés az állami ösztöndíjas helyeken. Erre akkor kerül sor, ha egy állami ösztöndíjas hallgató, átkerül önköltségesre, vagy elhagyja az intézményt.

Az így megüresedett helyekre kerülhetnek át a tanulmányi átlag alapján felállított hallgatói lista éléről önköltséges hallgatók állami ösztöndíjas képzésre.

AZ ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI ALAPJÁN A PANNON EGYETEMEN MINDEN ELSŐÉVES, AKI A FELTÉTELEKNEK MEGFELEL, KAP KOLLÉGIUMI ELHELYEZÉST VESZPRÉMBEN! 

Feltételek:
– küldd be a kollégiumi jelentkezési lapot a megodadott határidőig
– minden szükséges dokumentumot hiánytalanul csatolj a jelentkezéshez
– Veszprém 20 km-es körzetén kívül lakj

A felsőbb években pedig a tanulmányi átlag és a szociális helyzet játszik szerepet a kollégiumi elhelyezésnél.

Mivel gazdasági képzésekről van szó, ahol közgazdász diplomát kapsz, ezért van matek is. Azért van szükség a matekra, mert lesznek gazdasági tárgyaid, pl. mikroökonómia, makroökonómia, lesz számvitel, statisztika, vállalati gazdaságtan, ezeken pedig különböző számításokat végzünk.

De ettől nem kell megijedni! Rengetegen túlélték előtted a matekot az egyetemen, és te is túl fogod!

Nagyon fontos, hogy
– a matek előadásokat és gyakorlati órákat lehetőség szerint ne hagyd ki,
– a tananyagot év elejétől kezdve folyamatosan kövesd nyomon,
– gyakorolj órák után,
– ne csak ZH (zárthelyi dolgozat) vagy vizsga előtt kezdj el matekot tanulni.

Ha így teszel, nem lesz gondod ezzel a tantárggyal sem.

A gazdasági szakjainkon az első 2-3 félévben szinte ugyanazok az alapozó tárgyak vannak, pl. gazdasági jog, üzleti kommunikáció, mikro-, makroökonómia, pszichológia, számvitel, bevezetés a marketingbe, vállalati gazdaságtan. Majd a későbbi félévekben jönnek az adott szakokra jellemző tárgyak.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy pontosan milyen tárgyakat tanulhasz az egyes szakokon, az ide kattintva az összes szakunk letölthető tantervét megtalálod. >>>

Igen. Gazdasági alapszakjaink között átjárhatóság van, hiszen az első 2-3 félévben szinte ugyanazokat a tárgyakat tanuljátok minden szakon.